Какво представлява остеохондроза на шийните прешлени?

остеохондроза на шийните прешлени

Сред всички заболявания на гръбначния стълб, свързани с неврологични симптоми, най-често срещаните са дегенеративно-дистрофичните процеси, като остеохондроза.

Това заболяване на гръбначния стълб е дегенеративна лезия на хрущяла между дисковете на гръбначния стълб, свързана с реактивни промени в съседните прешлени, междупрешленните стави.

Шийната област се състои от седем прешлена, които са обозначени като C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7. Те започват от основата на черепа и се движат надолу по гръбначния стълб. Функциите на шийния отдел на гръбначния стълб са да поддържа главата, да защитава гръбначния мозък, включително мозъчния ствол, и да движи главата в различни форми. Всъщност шийният прешлен е най-мобилната част на гръбначния стълб.

Какво е цервикална остеохондроза? Цервикалната остеохондроза е следствие от промени, които настъпват в междупрешленните дискове в шийните прешлени. Междупрешленните дискове са разположени между всеки прешлен, те осигуряват омекотяване и подпомагат поддържането на гръбначния стълб. Промените, които настъпват при формирането на заболяването, водят до болезнени симптоми поради натиск върху нервните коренчета.

Условия за възникване на заболяването

болки в шията с остеохондроза

Остеохондрозата на цервикалната област е възпалителен процес, който възниква в хрущялните тъкани, тяхното увреждане и дистрофични процеси в тях. В гръбначния стълб хрущялът се намира в междупрешленните дискове.

Цервикалната остеохондроза е термин, използван за описание на група заболявания, които засягат гръбначния стълб. Точната етиология е неизвестна, но генетични причини, повтарящи се травми, съдови аномалии, механични фактори и хормонални дисбаланси могат да повлияят на неговото развитие.

Според съвременната теория цервикалната остеохондроза е заболяване, което се развива при две условия:

  1. Декомпенсация на трофичните системи. Свързва се с други заболявания (стомашно-чревен тракт, черен дроб, панкреас). Всички тези заболявания водят до нарушаване на хомеостазата.
  2. Прекомерно натоварване на сегментите на гръбначния стълб. Те могат да се обяснят с вродени особености на гръбначния стълб (сакрализация, тесен гръбначен канал).

Например, сред децата, които често се занимават със спорт, на възраст от 5 до 12 години, 40% развиват остеохондроза на цервикалния регион. Цервикалната остеохондроза е често срещано заболяване. Разпространението на остеохондроза в света се оценява на около 80%. Цервикалната остеохондроза е предвестник на заболяване, засягащо целия гръбначен стълб, което се нарича "генерализирана остеохондроза".

Механизмът на възникване на заболяването

Патологичните промени в заболяването засягат междупрешленните дискове, прешлени, тъкани. Тъй като костите в шийните прешлени са по-малко стабилни от прешлените в средния и долния гръбначен стълб, те могат лесно да се променят, счупват или движат.

Прешлените са свързани чрез ставни израстъци от три страни. Пулпозното ядро, разположено в междупрешленните дискове, свързващи телата на прешлените пред гръбначния стълб, изпълнява функцията на разпределение на натоварването. Когато има аксиално натоварване на гръбначния стълб, пулпозното ядро изпълнява функцията за намаляване на налягането.

Ако натоварването на гръбначния стълб е твърде голямо, върху фиброзния пръстен се образуват пукнатини, през които се изстисква пулпозното ядро. Така се образува херния. Тъй като част от пулпозното ядро се изтласква, амортизационните свойства се нарушават, натоварването на гръбначния стълб става неравномерно и междупрешленните отвори се стесняват. Намаляването на височината на диска води до конвергенция на телата на прешлените. Костите стават по-плътни, започват да се образуват костни израстъци (остеофити).

В този случай се получава стесняване на гръбначния канал, няма достатъчно място за гръбначната артерия. В тази връзка кръвоснабдяването е частично ограничено, нервите са притиснати. Което води до намаляване на кислорода, доставян от гръбначната артерия и възпаление. Патологичните промени водят и до дихателни и координационни нарушения. Тези хипоксични разстройства са основната връзка в произхода на цервикалната остеохондроза.

Етапи на развитие на заболяването

Остеохондрозата на цервикалната област преминава през 4 етапа на развитие:

  1. Изпъкналост на диска. Силата на диска зависи от способността му да задържа пулпозното ядро. Въпреки това, те може да не са в състояние да издържат на прекомерно натоварване. След многократен силен натиск стените на диска започват да отслабват и да се разтягат. В резултат на това пулпозното ядро започва да се избутва навън, създавайки изпъкналост на диска. С течение на времето, ако натоварването, действащо върху тях, не намалее, издатината ще се увеличи по размер. В резултат на това изпъкналостта може да стане толкова голяма, че да започне да се възпалява, което води до ишиас.
  2. Изпъкналост на диска. Вторият етап на дегенерация на диска се характеризира с разкъсване на пръстеновидния пръстен поради повтарящи се движения и стрес. Изпъкналостта става по-слаба и не може да задържи пулпозното ядро. Възпалението се засилва, появява се болка. Ако по това време се открие заболяването и се вземат всички необходими мерки, тогава цервикалната остеохондроза може да се избегне. Ако не потърсите помощ, продължавайки да натоварвате гръбначния стълб, остеохондрозата на шийните прешлени ще премине към следващия етап.
  3. На третия етап на развитие фиброзният пръстен се разкъсва. Пулпозното ядро започва да изтича в малки количества. Този етап се характеризира със силна болка, изтръпване. Болкоуспокояващите ще помогнат да се отървете от синдрома на болката. Не е късно да започнете лечението.
  4. Четвъртият етап е последният. Целостта на диска е нарушена, той вече не изпълнява напълно функциите си, тъй като височината на диска намалява поради загубата на вътрешна течност. Болковият синдром се влошава всеки ден. Възпалението оказва директен натиск върху всички меки тъкани и нерви.

В резултат на дегенеративния процес, който е на етап 3 или 4, може да се развие артрит на шията. Ето защо при всяка болка във врата трябва да се консултирате с лекар.