Артроза на колянната става: прояви и лечение на артроза

Остеоартритът на колянната става, или гонартрозата, е заболяване, което често се среща в средна и напреднала възраст, протичащо с дегенеративно-дистрофични промени в хрущялната тъкан на колянната става. В млада възраст може да се появи и такава патология, особено сред хората, които се занимават професионално със спорт. Гонартрозата има хронично, постепенно прогресиращо протичане. В дългосрочен план, при липса на необходимата терапия, това заболяване може да причини инвалидност. В тази статия ще разгледаме проявите и лечението на остеоартрит на колянната става.

Как се проявява остеоартритът на коляното?

болка в коляното поради артрит

Гонартрозата, както вече казахме, има постепенно прогресиращо протичане.

В началните етапи на това заболяване пациентът е загрижен за лека болка в коляното, влошена от продължително физическо натоварване, например при изкачване на стълби. Болен човек може да показва усещане за скованост в колянната става, поява на болка в началото на ходене след дълъг престой в неподвижно положение.

Артрозата на колянната става в началните етапи не е придружена от външни промени в засегнатата област. Някои пациенти се оплакват от леко подуване на коляното. В допълнение, понякога това заболяване може да бъде усложнено от вторично възпаление на синовиалната мембрана. В този случай течността се натрупва в ставната кухина и ставата се увеличава значително по обем.

С напредването на заболяването болковият синдром става все по-изразен. Започва да се появява дори при леко физическо натоварване, изчезва след почивка. С течение на времето болката става почти постоянна, смущаваща не само по време на движение, но и в покой.

Има оплаквания за значително ограничаване на двигателната активност в ставата. Когато се движите, можете да чуете грубо хрускане. В по-късните стадии на заболяването колянната става се деформира, което допълнително ограничава движението.

Основните методи за лечение на гонартроза

Лечението на гонартроза започва с консервативна терапия.

На първо място, трябва да избягвате прекомерния стрес върху ставата, да се опитате да ходите по-малко, ако е необходимо, използвайте специални ортопедични устройства, като ортези.

От лекарствата за облекчаване на болката се използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). В случай, че НСПВС не са дали очаквания ефект, може да се извърши вътреставно приложение на глюкокортикостероиди.

Освен това вътреставното инжектиране на хиалуронова киселина се доказа добре. През 2017 г. учени от Медицинския университет публикуваха статия, в която е установено, че намаляването на тежестта на болката и подобряването на ставната функция при вътреставно инжектиране на хиалуронова киселина е сравнимо с приема на НСПВС, но има по-добър локален ефект и няма системен ефект.

Планът за лечение включва също:

  • Хондропротектори;
  • Лечебна гимнастика;
  • Физиотерапевтични процедури, например UHF терапия.

Имайте предвид, че всяко лекарство може да се използва само според указанията на лекар.

В напреднали случаи може да се наложи хирургическа интервенция, която предполага замяна на увредени ставни повърхности с изкуствени импланти.