Артрозата не е болест, а начин на живот

Като начало, малък неприятен факт: износването, изтъняването на хрущяла в ставите е неразделна част от програмата за стареене, присъща на нашите тела.стадии на артрозаДоставката на хрущял, който практически няма собствени кръвоносни съдове, се влошава по време на живота и това се превръща в пречка за нормалното функциониране на ставите. Всъщност това е артроза - заболяване, при което хрущялът и влакната на връзките изтъняват и ако говорим за коленните стави, също и менискусите. Това заболяване би могло да се счита за болест на възрастните хора, ако съвременните хора, без да знаят, не са унищожили ставите си преди време. Понякога се стига дотам, че признаци на артроза се откриват дори при юноши.

Артрозата би могла да се счита за болест на възрастните хора, ако съвременните хора, без сами да знаят това, не разрушават ставите си преди време

„Хрущялът, както и другите тъкани на тялото, се подхранва чрез кръвта. Чрез малки съдове хранителните вещества се доставят в областта на ставата. И ето какво е интересно: когато се движим, 4-5 от 5 капиляра изпълняват своите функции. И когато ставата е в покой, има само 1-2 капиляри, тоест докато нашите стави са в неподвижно състояние, храненето се намалява с 3-4 пъти. "

Следователно една от основните причини за развитието на артроза при хора, които все още не са на възраст, е заседналият начин на живот: работа в офиса на компютър, шофиране на кола, почивка у дома на дивана. Освен това студът и влагата, съдовите заболявания, повишеният вискозитет на кръвта и наднорменото тегло влияят на храненето на ставата.

„Често се казва, че плоскостъпието води до артроза. Това не е напълно вярно. Плоските стъпала не са непосредствената причина за това заболяване, то може да се счита само за предразполагащ фактор. Друго нещо е по-интересно. Често артрозата се развива при хора, които, изглежда, се опитват да следят здравето си. Например те ходят във фитнес центрове. Във фитнеса те активно учат по два до три часа няколко пъти седмично. Добре е за сърцето, но не и за ставите, които са претоварени. Същото важи и за бягането. Това е добър навик, но трябва да изберете правилните обувки за бягане - специални, особено за бягане, с добра амортизация в областта на петата. "

Освен това хората често идват при ортопед след диета с болки в ставите. Изглежда е отслабнало, теглото е намаляло, ставите трябва да са „щастливи", но те болят. Работата е там, че по време на диетата не са получавали важни хранителни вещества, необходими за постоянна регенерация, включително мазнини, от които често се опитват да се откажат по време на отслабване.

Артрозата може да бъде причинена и от наранявания на ставите, особено фрактури. Известно време след нараняването може да се появи болка в ставите - това е така наречената посттравматична артроза.

„Най-добрият начин да поддържате ставите си е чрез редовно, спокойно упражнение под формата на амплитудни ставни движения и добро хранене. Ако вече имате артроза, тогава допустимата физическа активност трябва да бъде обсъдена с травматолог. "

Повреденият хрущял не може да бъде поправен, но е възможно да се движите без болка.

Основното нещо е да се предотврати рецидив.

Артрозата може да се развие в почти всички стави. Например, носенето на обувки на висок ток ще износи хрущяла в малките стави на стъпалото, особено големия пръст. Но по-често пациентите идват на лекар с оплаквания от болки в големи стави - рамо и коляно.

„Болестта може да се развие асимптоматично в продължение на 10 или 20 години. Понякога е възможно да се идентифицира, преди да започне възпалението - по време на медицински прегледи или по време на изследвания, свързани с други проблеми ", казва травматологът.

Първите признаци на артроза, които пациентите започват да изпитват, са скованост в ставата след продължителна почивка, подуване на ставите; ако болестта се развие в раменете, тогава става трудно да се достигне с ръка до долната част на гърба, гърба, ако в краката боли слизането по стълбите, появява се куцота, разстоянието, което човек изминава без дискомфорт, постепенно се намалява . Ако ставите започнат да болят дори в покой, това вече показва значителна тежест на патологичния процес, когато от хрущяла не остава почти нищо. Обикновено в този момент пациентите търсят помощ от лекари.

Най-добрият начин да поддържате ставите си чрез редовни, спокойни упражнения и добро хранене.

„На първо място, ние намаляваме възпалението, като предписваме лекарства и ограничаваме натоварването, намалявайки болката в областта на ставите. Острата болка преминава през първите 1-2 седмици. Но тогава е наложително да продължите активното лечение, което обикновено отнема около 1-2 месеца. Основната задача е да се спре процесът на унищожаване на ставите и да се предотврати рецидив. Хрущялът не може да бъде възстановен, изграден, но е възможно да се постигне стабилна ремисия и тогава ще бъде възможно да се живее с артроза, тоест да се движите без болка и неудобства в продължение на много години напред. Важно е само да спазвате двигателния режим, да се храните правилно и да не преохлаждате. Често обяснявам на пациентите си, че артрозата не е болест, а начин на живот. "

Съвременното оборудване в клиниката на EMS ви позволява бързо и точно да прецените какво се случва със ставите. Възможно е да се консултирате с ортопедичен травматолог, да проведете лабораторна диагностика, да направите рентгенова и ехография на ставата с профилактична цел, за да се оцени състоянието на хрущяла. А в случай на болка тези изследвания са просто необходими.