Остеохондроза - какво е това заболяване

болка в шията с остеохондроза

Всеки е чувал за такова заболяване като остеохондроза, но не всеки знае каква е същността на това заболяване. Голям брой пациенти се диагностицират от лекарите всеки ден, докато само малцина разбират какво е остеохондроза. Това патологично състояние сега се диагностицира не само при по-възрастни пациенти, както е било преди 10-20 години, но и при 20-годишни. Такива тъжни статистики са свързани преди всичко със съвременния нездравословен начин на живот.

Ако намерите определението за остеохондроза във всяка медицинска литература, то звучи по следния начин - това са дегенеративно-дистрофични промени в гръбначния стълб, които засягат предимно междупрешленните дискове, водят до загуба на основните им функции, което се изразява в разнообразна клинична картина. В зависимост от местоположението на повредените дискове се разграничава гръбначната остеохондроза:

 • шийни прешлени;
 • гръдна област;
 • лумбална.

Причини и механизъм на развитие на болестта

В една или друга степен признаците на остеохондроза се развиват при всички хора от по-възрастната възрастова група. Този процес е неразделна част от стареенето в организма. Но, за съжаление, този процес не е изключен дори в млада възраст, когато причината за неговото развитие са травматични наранявания, заболявания на гръбначния стълб, различни статични и динамични претоварвания на гръбначния стълб.

Най-често дегенерацията на хрущялната тъкан на междупрешленните дискове засяга най-подвижните части на гръбначния стълб - на първо място е цервикалната, на втората - лумбалната и на третата - гръдната.

В момента са разработени повече от 10 теории за причините за развитието на остеохондроза (съдова, наследствена, механична, алергична, инфекциозна, хормонална и др. ), Но нито една от тях не разкрива напълно същността на това заболяване, те са предназначени да се допълват взаимно.

Рискови фактори за развитие на остеохондроза:

 • генетично предразположение към това заболяване;
 • ендокринологични, метаболитни заболявания;
 • хронична инфекция;
 • излишни килограми и наднормено тегло;
 • лошо хранене и липса на витамини, микроелементи в храната;
 • неспазване на режима на пиене с развитието на латентна дехидратация;
 • свързани с възрастта дегенеративни и атрофични промени в процеса на стареене;
 • претърпели наранявания на гръбначния стълб;
 • патология на опорно-двигателния апарат (неправилна стойка, плоскостъпие, остеоартрит, патологични изкривявания на гръбначния стълб, вродена хипермобилност на регулациите и други);
 • хиподинамия;
 • работа, свързана с постоянно вдигане на тежести, с дълъг престой в неудобно и нефизиологично положение;
 • занимаване с професионални спортове;
 • лоши навици;
 • навикът да се ходи на високи токчета.

Постоянната заседнала работа в нефизиологична и неудобна поза е сериозен фактор за развитието на остеохондроза.

Развитието и прогресирането на остеохондрозата е дълъг процес, който постепенно преминава през 4 етапа. На първия етап настъпват промени в междупрешленния диск. Ядрото му pulposus, което е желеобразна маса, се състои от протеогликани (тези вещества изпълняват важна функция - те задържат водни молекули), които осигуряват амортизиращите свойства на диска.

По някаква причина (механично натоварване на диска, дехидратация, нарушена микроциркулация и хранене на хрущялната тъкан) ядрото пулпос постепенно губи вода и изсъхва. Това води до загуба на еластичност и напукване на влакнестия пръстен на диска, намаляване на височината му, но процесът не излиза извън неговите граници. Като правило, на този етап от развитието на остеохондроза няма симптоми, въпреки че в началото това заболяване може да се лекува доста ефективно.

На втория етап се развива нестабилност на гръбначния стълб. Поради намаляване на височината на диска, съседните прешлени се доближават един до друг, което води до отпускане на мускулите и връзките на гръбначния стълб, в резултат на което се развива патологична подвижност на прешлените, те се плъзгат един от друг (спондилолистеза ). На този етап от остеохондрозата най-често пациентите търсят медицинска помощ във връзка с болки в гърба.

На третия етап се развиват най-изразените морфологични изменения и недиагностицирана преди това остеохондроза се открива на този етап в почти 100% от случаите. Този етап се характеризира с развитие на усложнения като протрузия и дискова херния. Фасетните стави на гръбначния стълб също участват в патологичния процес с образуването на сублуксации в тях.

На последния етап от развитието на остеохондрозата настъпват адаптивни промени - тялото се опитва по някакъв начин да стабилизира патологичната подвижност, която се разкрива в разпространението на маргинални остеофити, които в крайна сметка напълно зазиждат гръбначния стълб. Това води до развитие на анкилоза и патологично изкривяване на гръбначния стълб.

Симптоми на заболяването

Симптомите на остеохондроза са много различни. Това заболяване може да се прикрие като всяка патология - ангина пекторис, невралгия, бъбречна колика и др. Признаците на остеохондроза зависят преди всичко от локализацията на патологичния процес.

Остеохондроза на шийните прешлени

Основните признаци на цервикална остеохондроза са главоболие, което започва в тила и се разпространява в темпоро-теменната област. Болката е постоянна, засилва се, когато главата е обърната в страни или хвърлена назад.

Често усложнение на цервикалната остеохондроза, лечението на което е задължително, е синдром на гръбначната артерия. В този случай се нарушава кръвоснабдяването на мозъка, което в някои случаи може дори да доведе до инсулт.

Чест спътник на цервикалната остеохондроза е световъртежът, който се усилва или се появява при резки движения в областта на шията. Може да се появи болка в раменния пояс или раменната става, която трябва да се диференцира с артроза, артрит и други ставни заболявания.

Остеохондроза на гръдната област

Основният симптом на лезия в гръдната област е болката. Болката може да бъде постоянна и болезнена (торакалгия) или остра под формата на лумбаго (торакаго). Локализацията на болката зависи от нивото на патологичните промени. Болката може да се отдаде от гърба и до предната част на гръдната стена.

Често гръдната остеохондроза симулира ангина пекторис. В областта на сърцето има пронизващи болки или продължителни болки. За разлика от ангина пекторис, те не са свързани с физически и емоционален стрес, не се облекчават от лекарства като нитрати.

Също така, гръдната остеохондроза може да симулира заболявания на храносмилателния тракт - гастрит, панкреатит, холецистит и т. н.

Остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб

Основната проява на лумбалната остеохондроза е синдромът на болката. Болката може да бъде хронична болка (лумбодиния) или остра и краткосрочна (лумбаго). Болка при лумбална остеохондроза излъчва на един или два крака по задната повърхност, евентуално болят долните крайници.

Лумбалната остеохондроза може да имитира уролитиаза, някои гинекологични заболявания и дори остра хирургична патология, като остър апендицит.

Как се поставя диагнозата?

Може да се подозира остеохондроза въз основа на оплакванията на пациента, медицинската история, историята на живота (идентифициране на рисковите фактори за остеохондроза), физикалния преглед и неврологичния преглед.

Диагнозата може да бъде потвърдена с помощта на рентгенография (намалена височина на диска, патологични извивки на гръбначния стълб, пролиферация на остеофити, сублуксация в ставите на гръбначния стълб, спондилолистеза, спондилоза, спондилоартроза). Незаменим метод за диагностика на усложнения като протрузия и дискова херния е ядрено-магнитен резонанс. Използват се също CT и ултразвук. Няма специфични лабораторни промени при остеохондроза.

Принципи на лечение

Лечението на остеохондрозата е трудна и почти невъзможна задача, към която трябва да се подхожда само изчерпателно. Медикаментозната терапия се използва само за обостряне и развитие на синдром на болката. В такива случаи се използва противовъзпалителна, аналгетична, деконгестантна терапия. Те също така използват лекарства, които премахват мускулния спазъм на скелетните мускули и лекарства, които подобряват кръвоснабдяването на тъканите на гръбначния стълб, възстановяват хрущялната тъкан.

Основата на лечението са немедикаментозни методи, които трябва да се използват изчерпателно и редовно:

 • физиотерапия;
 • мануална терапия;
 • масаж и самомасаж;
 • лазерна терапия;
 • акупунктура;
 • физиотерапевтично лечение (магнитотерапия, електрофореза, ултразвуково лечение, балнеолечение).

С развитието на усложнения се използва хирургично лечение - неврохирургични операции на гръбначния стълб. Съвременните технологии дори позволяват извършването на ендопротезиране на повреден диск с изкуствени ендопротези.

Ако не искате да страдате от болки в гърба и други симптоми на остеохондроза, тогава профилактиката ще ви помогне. Не забравяйте да избягвате рисковите фактори за тази патология, водете активен начин на живот, наблюдавайте хигиената на работата си.