Остеохондроза на шията: симптоми и лечение на болка

Не минава нито един ден на прием при невролог без пациент с остеохондроза на шията. Бичът на съвременното общество, той засяга както младите, така и възрастните хора. Как да определим първите симптоми на коварно заболяване, към кого да се обърнем и какво да правим с болки при остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, разказва невролог.

Защо се развива

Досега никой не е идентифицирал недвусмислените причини за промени в хрущялните дискове. Известни са само предразполагащите фактори, които, обобщени, при определени обстоятелства водят до проява на заболяването.

Категорията на такива причини, както цервикална, така и всяка друга остеохондроза, включва:

 • Травма на гръбначния стълб;
 • Затлъстяване;
 • Наследствено предразположение, свързано или със структурните особености на прешлените, или със структурата на хрущялния матрикс;
 • Метаболитни промени, които се влошават с възрастта;
 • Промени в съдовото легло, водещи до нарушаване на тъканния трофизъм;
 • Липса на адекватна физическа активност, насочена към поддържане на подвижността на гръбначния стълб и баланса на мускулния тонус.

Симптомите на остеохондроза често се появяват на тези етапи от дегенеративния процес в хрущялните дискове, които вече не позволяват развитието на процеса да се обърне.

промени в гръбначния стълб с цервикална остеохондроза

Заболяването става хронично с редуващи се пристъпи на обостряне и ремисии.

Шийната остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб често се развива на фона на някои предишни наранявания или наследствени нарушения на анатомията на прешлените.

Тези два фактора допринасят за развитието на признаци на цервикална остеохондроза в ранна възраст. И колкото по-рано се развива заболяването, толкова по-тежко става с течение на времето.

Всяко обостряне на цервикалната остеохондроза води до влошаване на симптомите. Такъв ход на патологичния процес е трудно да се коригира чрез консервативни методи, което налага да се търси хирургично решение на този проблем.

Как се проявява болестта

Симптомите на остеохондроза на шийните прешлени ще се появят с развитието на усложненията на заболяването. Отначало ще има известна тежест във врата, затруднения и болезненост при движенията във врата след тежък ден, свързан с напрежение в мускулите на врата. Подобна клиника е типична за цервикална остеохондроза от 1 -ва степен, когато морфологичните промени все още не са катастрофални.

Главоболието от хондроза включва и главоболие с хронично напрежение. Всичко това се дължи на същия дисбаланс в мускулния тонус.

Каква е причината за засилването на симптомите

Присъединяването на неврологични симптоми е типично за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб вече от 2 -ра степен, когато хрущялните дискове, които са загубили своята еластичност, позволяват намаляване на диаметъра на междупрешленния отвор, предназначен за изхода на гръбначните нерви.

Като се вземе предвид фактът, че нервите, участващи в образуването на брахиалния сплит, се намират в шийния гръбначен мозък, възникват всякакви двигателни и сензорни нарушения на горните крайници.

В допълнение, вегетативните нарушения, свързани с компресия на клоните на симпатиковата автономна нервна система, което е придружено от нарушена терморегулация, изпотяване на засегнатата страна и синдром на Хорнер, могат да станат симптом на цервикална остеохондроза.

Синдромът на Хорнер включва триада очни симптоми:

 • Свиване на зеницата със запазена реакция към промени в осветеността на помещението;
 • Намаляване на ширината на палпебралната фисура;
 • Слабо забележимо прибиране на очната ябълка, което се оценява в сравнение с окото от незасегната страна. Освен това е възможно да се промени яркостта на цвета на ириса. От страната на лезията очите ще бъдат по -светли.
Синдром на Хорнер с цервикална остеохондроза

Как се нарушава кръвоснабдяването на мозъка

В допълнение към описаната клиника, поради особеността на структурата на шийните прешлени, се развива и нарушение на кръвоснабдяването на мозъка.

Това се дължи на факта, че повечето от задните части на мозъка, които са отговорни за стабилността на походката, поддържането на равновесие, обработката на информация от органите на зрението и слуха и т. н. , се снабдяват с кръв от басейна на базиларната артерия.

Базиларната артерия се образува в резултат на сливането на два гръбначни, преминаващи в канала на процесите на шийните прешлени. Така при цервикална остеохондроза се формира синдром на гръбначна артерия, който се състои в клиника, характеризираща нарушение на кръвоснабдяването на задните части на мозъка.

Това състояние се нарича популярно цервикален синдром. Интересът на артериалните съдове, затворени в костния пръстен на шийните прешлени, често определя изхода на заболяването.

Образувана на фона на цервикална остеохондроза, вертебро-базиларната недостатъчност често се усеща в светкавична клиника до развитието на мозъчни инфаркти.

Особено опасна става комбинацията от цервикална остеохондроза и високо кръвно налягане.

Поражението на артериалното легло от няколко страни води до отслабване на терапевтичния контрол върху кръвоснабдяването на мозъка. Това е така, защото мозъкът се снабдява с артериална кръв чрез две артериални системи:

 • Системи на гръбначните артерии;
 • Системи на каротидна артерия.

И ако цервикалната остеохондроза засяга само интересите на гръбначните артерии, тогава артериалната хипертония засяга цялото артериално легло, без изключение. Следователно, дали налягането може да се увеличи с цервикална остеохондроза, определя наличието на вече образувана хипертония.

Неврологични прояви

нарушения на кръвообращението при цервикална остеохондроза

При цервикална остеохондроза критичното намаляване на притока на кръв през вертебро-базиларната система на артериите води до периодично звънене (шум) в ушите, което придружава внезапната поява на нестабилност на походката, замаяност, главоболие в тила и така наречените светкавици .

Главоболието често е придружено от гадене, повръщане и последваща загуба на съзнание.

Шум в ушите при остеохондроза на шийните прешлени, както всички други симптоми, се причинява от рязък спад на кръвния поток в съдовия гръбначно-базиларен басейн, което води до кислородно гладуване на частите на мозъка, отговорни за анализиране на информация от един или друг рецептор връзка.

Пристъпите на паника при цервикална остеохондроза могат да придружават пристъпите на мозъчно-съдов инцидент при емоционално нестабилни индивиди, склонни към невротични реакции. Това се дължи на дисбаланса на автономната нервна система на фона на ярко преживяното чувство на страх.

Трябва ли да се лекувам

И така, каква е опасността от цервикална остеохондроза, определя нейните симптоми. В случай на развитие на нестабилност на шийния отдел на гръбначния стълб, настъпва увреждане на централната нервна система. Това винаги води до смърт или инвалидност.

инвалидност с напреднала цервикална остеохондроза

При липса на гръбначни хернии, спондилоза и други сериозни усложнения, водещи до толкова тежки последици от цервикалната остеохондроза, заболяването протича бавно, с повтарящи се болки във врата, излъчващи към тила, чувство на изтръпване и слабост на горните крайници, а нарушение на автономната нервна система.

Как да бъде прегледан?

За диагностични цели можете да се задоволите с резултатите от рентгеново изследване, но е по-добре да извършите ЯМР на шийния отдел на гръбначния стълб. ЯМР ще оцени състоянието не само на хрущялните дискове, но и на гръбначните корени и гръбначните артерии.

При кого ще отидем за лечение

И сега относно въпроса, който определя специализацията на необходимия специалист или кой лекар лекува остеохондроза на шийните прешлени. За обикновения пациент е трудно да разграничи оплакванията си. Не забравяйте, че много заболявания могат да имат подобни оплаквания. Ето защо, в случай на проблеми в здравословното състояние, си струва да се свържете с първата връзка на медицинската помощ на населението - терапевт.

назначаване на лекар за цервикална остеохондроза

След като изключи собствения си терапевтичен профил на заболяванията и ако е показано, терапевтът непременно ще даде направление за консултация с невролог. В бъдеще невропатологът изгражда схема за диагностично търсене или потвърждение на заболяването с план за необходимото лечение.

Изхождайки от факта, че остеохондрозата е придружена главно от неврологични симптоми, както симптомите, така и лечението на цервикалната остеохондроза се определят от невролог.

Лечението се състои основно от медикаменти и физиотерапевтични процедури, насочени към спиране на възпалителния процес и подобряване на кръвоснабдяването.

Предвид факта, че това заболяване няма определена причина и не е възможно да се повлияе на патогенезата на патологичния процес, лечението на остеохондрозата на шията е симптоматично.

лекар преглежда пациент с цервикална остеохондроза

С други думи, традиционният терапевтичен ефект е ограничен до намаляване на дискомфорта на пациента, когато настъпи обостряне на заболяването.

Кога да започнете лечението?

Постоянната краниалгия и болезнените болезнени усещания зад врата - цервикраниалгия - се превръщат в сигнална светлина за цервикална остеохондроза.

Причината за това, в ранен стадий на заболяването, е хроничен мускулен спазъм на главата и шията.

Схемата на лечение на цервикокраниалгия на фона на цервикална остеохондроза включва лекарствена комбинация от НСПВС с централно действащи мускулни релаксанти.

Ако в резултат на изследването не се открият сериозни усложнения от остеохондроза под формата на спондилолистеза или дискова херния, се допуска паралелен масаж.

масаж при цервикална остеохондроза

Медицинското лечение на цервикалната остеохондроза не се различава от лечението, когато друг сегмент на гръбначния стълб е засегнат от този патологичен процес. Изключение е участието на гръбначните артерии в процеса с образуването на едноименния синдром.

Лечението на синдрома на вертебралната артерия при цервикална остеохондроза се състои в облекчаване на съдов спазъм и подобряване на притока на кръв с предотвратяване на запушване на микроваскулатурата.

Терапевтичните опити за възстановяване на еластичността на междупрешленния хрущял, загубата на който е отправна точка на заболяването, не са постигнали желания резултат. Следователно въпросът дали цервикалната остеохондроза може да бъде излекувана е риторичен. Единственото, което е възможно в ситуация, в която болестта вече се е декларирала, е да не се оставя да се увеличи. Напълно възможно е да се предотврати развитието на усложнения с комбиниран терапевтичен подход към заболяването.

Консервативни методи

Няма единно лекарство за остеохондроза на шийните прешлени. При лечението на цервикална остеохондроза е важно да се спазват етапите. В острия период е необходимо да се изясни естеството и разпространението на лезиите на шийния сегмент на гръбначния стълб. Едва след това се определя медицинската тактика и изборът на лекарства за лечение. При липса на необходимост от спешна хирургическа интервенция първоначално се елиминират клиничните признаци на остро възпаление, причинено от увреждане на гръбначните корени.

лекарят изследва моментна снимка на шийния отдел на гръбначния стълб с остеохондроза

За тези цели при остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб се използват инжекции от НСПВС и мускулен релаксант, които засилват ефекта един на друг.

След няколко дни, на фона на затихването на процеса, инжекционната форма на лекарства се заменя с таблетки, използвани както за остеохондроза на шийните прешлени, така и за увреждане на всеки друг гръбначен стълб.

Паралелно с приемането на хапчета за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб е възможно да се извърши масаж, който облекчава мускулното напрежение, преразпределя мускулния тонус и с умело изпълнение възстановява оста на гръбначния стълб.

Относно превръзката

За фиксиране на възстановената ос на гръбначния стълб след всяка масажна сесия се препоръчва носенето на полутвърда скоба за врата. Носенето на скоба за врата също ще помогне за облекчаване на болката по време на обостряне на процеса. Външната полутвърда рамка създава опора за врата, което ви позволява да облекчите напрежението от мускулите с леко увеличаване на разстоянието между установените прешлени. Въз основа на механизма на действие на шийната скоба, използването й за болка при остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб е напълно оправдано.

Облекчаване на болестта с импровизирани средства

Отпускането на цервикалните мускули и известно разтягане на шията ви позволява да облекчите компресията на корените на шийните нерви и да премахнете хроничната болка от мускулно напрежение. Хроничният ход на остеохондрозата предполага чести обостряния под въздействието на такива провокиращи фактори като:

 • Вдигане на тежести;
 • Неправилно изчислено движение;
 • Струя студен въздух.

В такива ситуации пациентите често заменят бързата среща с лекар с изпитани домашни средства.

Налагането на пиперна мазилка за остеохондроза на цервикалната област, в допълнение към разсейващ момент, който дава известен аналгетичен ефект, увеличава локалния кръвен поток със затопляне на меките тъкани.

Генерираната излишна топлина има спазмолитично действие, което води до отстраняване на остри клинични симптоми.

Пиперният гипс може да бъде заменен с помощта на мехлеми, използвани за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Това може да бъде както НСПВС на основата на мехлем, така и всеки друг мехлем на базата на змийска или пчелна отрова.

Опитвам естествен хирудин

Използването на пиявици за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб води до:

 • Улеснява притока на кръв;
 • Подобряване на дренажа на меките тъкани, което освобождава вътрешната среда от токсични продукти на нарушен метаболизъм;
 • Противовъзпалителен ефект. А развитието на противовъзпалително действие прави болката по-малко ярка.

Според прегледите, хирудотерапията за остеохондроза на шийните прешлени позволява, ако не да се отървете от, то значително да намалите количеството на приеманите лекарства.

лечение на цервикална остеохондроза с пиявици

Намаляването на лекарственото натоварване е придружено от подобряване както на соматичното здраве на пациентите, така и на тяхното психическо състояние.

Физиотерапевтичен ефект

Добавянето на физиотерапия за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб увеличава локалния метаболитен индекс на тъканите, което води до активиране на репаративните процеси и омекотяване на рубцовите деформации. Най -популярните при остеохондроза на шийните прешлени са физиотерапевтичните процедури като:

 • Лазерна терапия;
 • терапия с ударни вълни;
 • Фонофореза с лекарства (лидаза, хидрокортизон, новокаин, карипаин);
 • Диадиномотерапия;
 • Импулсна терапия.

Ефективността на лечението на всяко заболяване се увеличава с възстановяването на хранителния баланс на пациента. Това е особено важно за хора с наднормено тегло. Лошото качество на храната често се крие зад много храна.

Следователно, изготвянето на диета за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб трябва да отчита липсата на витамини, протеини, полиненаситени мастни киселини.

хранителни продукти за цервикална остеохондроза

Работете върху физическото състояние на тялото

Но без адекватна физическа активност, постигнатите резултати ще изчезнат с времето.

За да удължите периода на благополучие за неопределен период от време, е важно ежедневно да изпълнявате набор от физически упражнения, избрани, като се вземат предвид индивидуалните характеристики.

Не е за нищо, че занятията по йога са добре дошли за остеохондроза на шийните прешлени. Овладяването на дихателната практика се счита за основна точка за изпълнение на йогийски асани. Комбинацията от техниката вдишване-издишване със статични физически упражнения позволява не само да се обогатят тъканите с достатъчно количество кислород, но и да се постигне баланс на мускулния тонус.

Оптималното разпределение на мускулното напрежение води до възможността за разтягане на сухожилно-сухожилния апарат и предотвратяване на патологично положение на прешлените един спрямо друг.

Йоганските асани поради своята ефективност често се заимстват от други области на развитието на физическото тяло, например пилатес.

Във всеки случай, преди началото на физическата корекция на остеохондрозата, е необходимо да се диагностицира напълно състоянието на гръбначния стълб, за да се идентифицира нестабилността на гръбначния стълб. Нестабилността на гръбначния стълб е абсолютно противопоказание както за ЛФК, така и за масаж .

масаж за цервикална остеохондроза

Предотвратяването на цервикалната остеохондроза се основава на причините за нея. Ето защо, за да се предотврати заболяването, е необходимо да се избягват наранявания (и ако ги получат, да бъдат адекватно лекувани), да се хранят правилно, да спят на правилно подбрани възглавници и да се занимават с обща гимнастика за развитие.

Може би това ще бъде йога или водна аеробика.

Спазването на тези прости правила ще позволи, ако не да премахне опасността от остеохондроза, то поне да отложи времето на нейното проявление.

Всеки сам решава как да се отърве от цервикалната остеохондроза. Някой се примирява с неговото прогресиране и търпеливо понася обостряне след обостряне. Някой разчита на чудесата на консервативната медицина, които не съществуват. А за някого става тясно от ограниченията, които остеохондрозата носи със себе си. И това неудобство се превръща в тласък за търсене и тестване на системи за самолечение, което със сигурност ще доведе до повишаване на качеството на живот при разумен подход към състоянието на човека.