Артроза на коляното: симптоми и лечение

Колянната става е част от тялото, която е подложена на тежък ежедневен стрес и изпълнява множество важни функции. Ето защо колянната става е податлива на различни видове увреждания. По -специално, такова заболяване като артроза на колянната става е често срещано заболяване, което е най -податливо на жени в зряла възраст, спортисти.

Какво е артроза на коляното?

Заболяването е атрофия на хрущялната тъкан в дадена област. Заболяването е придружено от редица симптоми, сред които се наблюдава намаляване на подвижността на ставите, болка и наличие на характерна хрупкавост при движение.

При липса на подходящо лечение артрозата преминава в хронична форма. В този случай е засегната не само самата хрущялна тъкан, но и черупката му, както и връзките и мускулите, разположени в близост. Ставата е силно деформирана, на повърхността на хрущялната тъкан се появяват остеофити (костни израстъци). Симптоматологията на заболяването става по -изразена.

Причини за заболяването

Заболяването е първично или придобито. Първичната артроза се появява при раждането, а първите й симптоми се появяват в ранна детска възраст. В този случай причината за заболяването се счита за аномалии в развитието на ставата или нейните връзки.

Причините за артроза на колянната става включват фактори като:

 1. Операция на коляното (например отстраняване на менискуса). В този случай тъканите на ставата са по -податливи на износване.
 2. Механично увреждане на коляното (фрактури на костите, дислокация, контузия).
 3. Значителни физически натоварвания върху тази област (например при вдигане на тежести).
 4. Артрит, заболявания на краката.
 5. Метаболитни нарушения, наднормено тегло.

В зависимост от факторите, довели до появата и развитието на артроза на коляното, заболяването може да бъде едностранно или двустранно. Едностранна артроза може да възникне в резултат на травма, операция. А фактори като наднорменото тегло и неправилния метаболизъм често водят до двустранна форма на заболяването.

Симптоми

Първите признаци на заболяването не се проявяват веднага (няколко месеца или години след началото на процеса на деформация). Въпреки че дискомфортът в областта на коляното може да се забележи в най -ранните етапи на заболяването.

здрав хрущял и артроза на колянната става

Артрозата на колянната става има 4 степени на тежест, характеризираща се със специфично лечение и набор от симптоми:

 • Артроза на колянната става от 1 -ва степен.Болестта практически не се проявява по никакъв начин, с изключение на необичайни усещания в областта на коляното. Нещо повече, ако навреме не се предприемат подходящи мерки, болестта ще се развие, като доставя все повече страдания на пациента.
 • Артроза на колянната става от 2 -ра степен.По време на движение се появява болка в областта на колянната става, която може да продължи в покой.
 • Артроза на колянната става от 3 -та степен.Болезнените усещания стават по -изразени, намалява двигателната функция на засегнатата става. Ако болката стане непоносима, ставата е много ограничена в движението, пациентът се нуждае от операция, а понякога и от подмяна на ставата.
 • Артроза на коляното 4 степенхарактеризиращ се с пълно разрушаване на ставната хрущялна тъкан. При лечение в този случай хирургическата интервенция е незаменима.

Как да се лекува артроза на колянната става

 1. Физиотерапия.Този метод на лечение ви позволява да постигнете положителни резултати в ранните етапи от развитието на болестта. Физиотерапевтичните мерки могат да бъдат различни:
  1. Анестетична терапия (UV терапия, магнитотерапия). Тези методи могат да премахнат симптомите на артроза, по -специално болка, и да увеличат подвижността на ставата.
  2. Противовъзпалителна терапия (инфрачервена експозиция, UHF терапия). Тези методи могат да намалят болката, да спрат възпалението и разрушаването на ставите.
  3. Реконструктивната физиотерапия (ултразвуково излагане, терапевтични вани, дарсонвализация) подобрява храненето и кръвообращението в хрущялната тъкан на ставата.
 2. Медикаментозно лечение на артрозаколяното се предписва за облекчаване на симптомите на заболяването, както и за възстановяване на засегнатата става. За премахване на симптомите се използват нестероидни противовъзпалителни средства. Ако след прием на лекарства от тази група болестта продължава да прогресира, се предписват хормонални средства, които помагат за бързо премахване на болката, възпалението и подуването на засегнатата област. Приемането на хормони може да доведе до множество странични ефекти, следователно тези средства могат да се приемат само в специални случаи (например при значително възпаление на ставите, образуване на възпалителна течност в кухината им). Курсът на приемане трябва да бъде кратък, лекарството се инжектира директно в ставата не повече от 1 път на 10 дни. Хондропротекторите са средства, предписани за възстановяване на увредената ставна тъкан. Използването на тези лекарства е много ефективно в ранните стадии на заболяването, когато хрущялната тъкан е леко увредена. Но с напреднала форма на заболяването ще са необходими по -радикални методи на лечение. Приемането на хондропротектори трябва да бъде редовно, тъй като само в този случай се постига положителен терапевтичен ефект. Средствата за локално приложение (мехлеми, гелове) се използват като помощни лекарства, спомагат за подобряване на кръвообращението и храненето в ставната област, намаляват болката и дискомфорта в засегнатата област и имат затоплящ ефект. Важно е да запомните, че е невъзможно да се излекува артроза само с местни лекарства, тези средства се използват само като допълнение към основното лечение. В допълнение към горното, вътреставните инжекции се считат за много ефективно средство, тоест инжекции в ставата за артроза на колянната става.
 3. Хирургично лечение.Ако заболяването е преминало в напреднал стадий, е необходима хирургична интервенция. Могат да се използват различни хирургични методи, които се различават един от друг по степента на въздействие върху ставата:
  • Артроскопията се извършва с помощта на ендоскоп, който се вкарва в областта на колянната става чрез малки пункции. В резултат на операцията се отстраняват засегнатите участъци от ставната тъкан.
  • Остеотомията е показана, когато ставата вече е деформирана. Операцията се извършва на няколко етапа: първо, костта се счупва на предписаното място, след това се привежда в правилното положение, след което с помощта на специални фиксатори се сплита.
  • Ендопротезирането е най -радикалният хирургичен метод, предписван, когато става въпрос за пълно разрушаване на хрущялната тъкан. Операцията представлява пълна или частична подмяна на засегнатата става.
  • Лечение на артроза на колянната става с народни средстваевентуално като помощни методи. Естествено, невъзможно е да се предписват тези средства самостоятелно; необходима е предварителна консултация със специалист.

Предотвратяване на артроза на колянните стави

Разбира се, не могат да се гарантират превантивни мерки за предотвратяване развитието на деформираща артроза на колянната става, но е напълно възможно да се намали рискът от появата му. Превенцията е доста проста, тя се състои, на първо място, в поддържане на нормално телесно тегло, редовна умерена физическа активност, правилно хранене.

Като превантивно упражнение са подходящи такива видове физическа активност като:

 • Ходене.
 • Плуване.
 • Разходка с велосипед.
 • Специални упражнения за укрепване на ставите.

Що се отнася до правилното хранене, е необходимо да се гарантира, че диетата съдържа:

 • Протеинови продукти (постно месо, риба, млечни продукти).
 • Продукти, съдържащи колаген (желе от месо, желе от месо).
 • Храни, съдържащи витамини от група В (яйца, банани, зеле).
 • Зеленчуци и плодове.
 • Достатъчно количество вода (поне 2 литра на ден).

Има ястия, които трябва да бъдат ограничени. Те включват мазни, пържени, сладки и прекалено солени храни и алкохолни напитки.