Каква е опасността от цервикална остеохондроза на всеки етап?

Болка и скованост на движенията при остеохондроза на шийните прешлени

Почти всички хора над 25 години страдат от остеохондроза, заболяването е два пъти по -вероятно да засегне шийния отдел на гръбначния стълб. . .

Това до голяма степен се дължи на повишената му подвижност, тъй като той има натоварването да държи главата.

Патологията е еднакво често срещана сред пациентите от двата пола; промените могат да бъдат причинени от различни причини.

Напоследък болестта се подмладя сериозно, първите симптоми могат да се появят дори в училище или университет, това се дължи на нарушения на стойката и заседнал начин на живот.

Липсата на лечение може да доведе до сериозни усложнения и неприятни последици, ако се появят неприятни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Какво е цервикална остеохондроза

Остеохондроза на шийните прешление прогресивна дегенеративно-дистрофична лезия на междупрешленните дискове на тази област, патологията води до промени в прешлените и междупрешленните дискове.Процесът е придружен от образуването на остеофити- костни израстъци в прешлените на шията, които причиняват дразнене и мускулно напрежение, допълнително влошавайки състоянието на пациента.

Механизмът на развитие на заболяването е пряко свързан с анатомичните особености на тялото, тъй като шийният отдел на гръбначния стълб се състои само от 7 прешлена. В гръдната и лумбалната област прешлените са относително хомогенни, в областта на шията, поради големите амплитудни движения на главата на раменния пояс и главата, те се различават по структура.

Подвижната шия преминава в относително статична гръдна област, поради което 1, 2, 7 прешлени се различават един от друг. . . В допълнение към гръбначния мозък, кръвоносните съдове, гръбначните нерви, през тази област преминават голям брой периферни нерви.

Някои от тези нерви, например блуждаещите, инервират коремните органи и диафрагмата. Освен нерви, тук преминават важни основни кръвоносни съдове. При остеохондроза се увеличава рискът от нарушения на кръвообращението в мозъка, може да се появи болка в шията, главоболие и др. Развитието на болестта може да провокира неврологични патологии, а работата на централната нервна система може да се влоши.

Причини

Причините за развитието на болестта са много различни., много от тях са свързани с деформации на хрущялните тъкани поради натрупването на соли в лимфата и кръвта.

При правилно хранене и редовна физическа активност солите не се натрупват, в тежки случаи хрущялните тъкани стават по -малко подвижни, гъвкавостта им намалява, в резултат на изместването на прешлените, нервните окончания и артериите се притискат.

Разглежда се основната причина за патологии на шийния отдел на гръбначния стълбзаседнал начин на живот, болестта е добре позната на офис служителите. Хората, които са принудени да се занимават с тежък физически труд, също страдат от остеохондроза, тъй като повишеният стрес на гърба, комбиниран в неудобно положение на тялото, и дълготрайните наранявания на гърба имат неблагоприятен ефект, което води до пренапрежение на тази зона.

В медицината е обичайно да се разграничават 2 основни фактора, водещи до развитието на остеохондроза:

 • патологични- дегенеративни процеси на междупрешленните дискове и други гръбначни структури с участието на близки тъкани, нервни снопове и съдове протича под въздействието на отрицателни външни фактори, колкото по -тежки са факторите, толкова по -висока е скоростта на развитие на процесите;
 • физиологични- всички процеси се определят от естествени възрастови промени, стареене на хрущялните тъкани в гръбначния стълб, солни отлагания и др.

Специфични причини за остеохондроза на шийните прешлени:

 • метаболитни нарушения, някои етапи на затлъстяване;
 • заболявания на сърдечно -съдовата система, провокиращи спадане на налягането, нарушения на кръвообращението в мозъка;
 • хиподинамия - придружена от ограничена подвижност, тази категория включва заболяване или нараняване, заседнал труд, заседнал начин на живот;
 • неправилна стойка - различни форми на ревматизъм, сколиоза, плоскостъпие;
 • травми на шийния отдел на гръбначния стълб (натъртвания, удари, навяхвания), наранявания на други части на гръбначния стълб могат да играят важна роля;
 • повишена физическа активност на шийния отдел на гръбначния стълб в резултат на тежък физически труд или интензивен спорт;
 • наднормено тегло;
 • заседнал начин на живот - води до пренапрежение на шийните прешлени и гръбначния стълб;
 • херния на шийните прешлени, съпътстващи заболявания;
 • принудително продължително задържане на главата в неестествено или неудобно положение, когато мускулите са пренапрегнати, възниква изкривяване на гръбначния стълб;
 • нервно напрежение, постоянен стрес;
 • вродени аномалии на структурата на гръбначния стълб.

Последици от цервикална остеохондроза при липса на лечение

Какво е опасно на първия етап

Първият етап е придружен от образуване на пукнатини в дисковете на прешлените и изсушаване на пулпозното ядров резултат на това крехкостта на конструкцията се увеличава и устойчивостта на натоварвания намалява. На този етап има болка и скованост в шията.

Пукнатини в междупрешленните дискове на първия етап на цервикалната остеохондроза

Какво е опасно на втория етап

Във втория етап повърхността на прешлените се разрушава., в резултат на което ядрото се изстисква и разширява междупрешленното пространство, в резултат на което се образуват издатини и дискова херния. Те провокират силна непрекъсната болка, скованост на движенията, слабост, чувство на изтръпване в лицето и ръцете.

Етап 2 цервикална остеохондроза се характеризира с дегенеративни промени в самите прешлени

Какво е опасно на третия етап

Най -голямата опасност е третият стадий на заболяването., придружено от образуването на междупрешленни хернии. Процесът на разрушаване на повърхността на гръбначния диск продължава, заплахата от увреждане на кръвоносните съдове, мускулите, връзките и нервите, разположени в близост до гръбначния стълб, се увеличава.

Всеки прешлен става по -остър и груб, което се отразява негативно на мускулите, поради неволно свиване, ограничава се двигателната активност не само на шийните прешлени, но и на целия гръбначен стълб. В резултат на притискане на нервите проводимостта на нервните импулси до отделните органи и тъкани се влошава.

Симптомите на третия етап се считат за болки в задната част на главата и шията.разширяване на рамото и ръцете, изтръпване и болка, затруднено движение на главата. Пациентът изпитва влошаване на слуха и зрението, често повръщане и гадене.

Какво е опасно на четвъртия етап

По време на дегенеративно възстановяване на гръбначния стълбнастъпва сливане на увредени прешлени с костни израстъци-остеофити. . . Усложненията на началните етапи на заболяването се влошават, гръбначният стълб губи своята подвижност, което заплашва увреждане.

Други опасности от цервикална остеохондроза:

 1. Вегета-съдова дистония- патологията се развива на фона на постоянен стрес и хронична умора, болестта е придружена от различни симптоми, които са трудни за диагностициране. Заболяването често придружава остеохондроза, патологията се проявява с пристъпи на паника, чувство на слабост, пристъпи на тахикардия, повишено изпотяване.
 2. Главоболие. . . Синдромът на болката в съдовете на мозъка, мембраните на мозъка, меките тъкани на главата, бързо се увеличава, интензивността му се увеличава, в очите се появяват „звезди" и „кръгове", наблюдават се фото- и фонофобия, шум в ушите .
 3. Проблеми с кръвното налягане. . . Изместването на прешлените провокира стеноза, в резултат на компресия на нервите и кръвоносните съдове, функционирането на регулацията на дишането, артериалния тонус и сърдечната честота се нарушава. В резултат на развитието на болестта се наблюдават дисфункции на нервните центрове, от които зависи кръвоснабдяването на гръбначния мозък и мозъка. Поради промяна в началното положение на междупрешленния диск настъпва кислороден глад, на който тялото реагира с промени в кръвното налягане. Замаяност, загуба на равновесие - симптом показва нарушение на функционирането на вестибуларния апарат, произтичащо от компресията на прешлените на нервите, мускулите и кръвоносните съдове, разположени близо до гръбначния стълб. В резултат на това изстискване се стимулират фалшиви нервни импулси от мозъка към малкия мозък. Ситуацията се влошава от факта, че органите страдат от патологии на кръвообращението и кислороден глад.
 4. Нервна система- проблеми с нервите могат да причинят увреждане, да доведат до смърт на пациента, такива нарушения могат да бъдат придружени от неспецифични симптоми - висока температура, скокове на налягането, болка.

Митове за последиците от цервикалната остеохондроза

През годините на съществуване на болестта се появиха голям брой митове, които са често срещани не само сред пациентите, но и сред лекарите.

Митове:

 1. Невъзможността да се излекува болестта- в повечето случаи болестта е нелечима, но е възможно да се постигне ремисия; с промяна в начина на живот, периодът на възстановяване може да продължи десетилетия.
 2. Няма нужда от лечение- остеохондрозата е опасно заболяване, дори ако в началните етапи може да не се прояви по никакъв начин, в тялото настъпват необратими промени.

Заключение

 • Остеохондроза на шийните прешлениЕ често срещано заболяване, придружено от изместване на шийните прешлени.
 • Разглежда се основната причина за заболяванетозаседнал начин на живот, болестта е все по -често срещана сред младите хора, а пациентите, които се занимават с тежък физически труд, също са изложени на риск.
 • Липса на лечениеможе да доведе до най -негативните последици, включително инвалидност и смърт. . .